Per 1 januari mogen we weer een nieuwe Sprinc-partner verwelkomen: CompetenSYS.
CompetenSYS heeft een systeem ontwikkeld dat ongeveer een kwart van de gemeenten in Nederland gebruiken om cliënten nóg beter te leren kennen en in kaart te brengen, waardoor ze sneller en gemakkelijker passende arbeid voor hen vinden. CompetenSYS ondersteunt gemeenten, sociale diensten, Sw- en werkbedrijven hierin met dienstverlening gericht op diagnostiek, loonwaardebepaling en matching.
Ook de zeven Parkstadgemeenten en WSP Parkstad werken samen in én met CompetenSYS. Zo is het mogelijk om in de regio op een hele intensieve en coöperatieve manier samen te werken. Een unieke situatie in Nederland volgens CompetenSYS.
We spreken met Paul Ensink, directie CompetenSYS, over hun lidmaatschap bij Sprinc:
Stel jezelf kort even voor! Wie ben je, waar werk je en wat houdt je functie in?
“Ik ben Paul Ensink, woonachtig in Hengelo met mijn vriendin en drie jonge kinderen. Inmiddels is het zo’n elf jaar geleden dat we CompetenSYS hebben opgericht. We zijn inmiddels uitgegroeid tot een bedrijf van 26 medewerkers met een eigen team van consulenten, programmeurs en professionals binnen diverse vakgebieden. Zelf houd ik me in brede zin bezig met bedrijfsvoering, de ontwikkeling van het platform, implementatie bij gemeenten, acquisitie, marketing etc.”
Wat draagt jullie systeem bij aan een inclusieve arbeidsmarkt?
“Wij zorgen ervoor dat gemeenten door middel van onze diagnosemodule inzicht krijgt in de diverse uitkeringsbestanden. Welke talenten en competenties hebben zij? Welke ondersteuningsbehoefte is er? En door middel van de matchingsmodule kunnen kansen richting de arbeidsmarkt zo goed mogelijk benut worden. Zo brengen we de mogelijkheden van zowel de cliënten als de arbeidsmarkt bij elkaar.”
Zou iedereen inclusief moeten ondernemen?
“Absoluut, dat is een mooi streven.”
Kan iedere werkgever daar een bijdrage aan leveren?
“Zeker, het kan ook indirect. Binnen je omgeving of binnen je organisatie is er altijd ruimte om iets te doen. Zo maken wij gebruik van een Sw-organisatie voor al ons drukwerk, onze schoonmaak is uitbesteed aan mensen met een kwetsbare positie op de arbeidsmarkt en we hebben heel gericht mensen aangenomen vanuit een uitkeringspositie op een aantal ondersteunende functies binnen ons bedrijf. Dat zijn keuzes die ieder bedrijf kan maken.
Daarnaast proberen we ook een maatschappelijke bijdrage te leveren. We hebben nu bijvoorbeeld een speciale decemberactie. Werkgevers zijn allemaal bezig met bonussen, met kerstpakketten etc. Maar wij willen wat terugdoen voor de cliënten. We kennen allemaal wel situaties van cliënten die het moeilijk hebben of statushouders die een steuntje in de rug kunnen gebruiken. Daarvoor verloten we onvoorwaardelijk 10x € 250,-. En iedere gebruiker van ons systeem in heel Nederland kan zo’n ‘goed doel’ bij ons aanmelden.”