In Sprinc Inside zetten we bestaande en nieuwe leden in de spotlight. Vandaag delen we het verhaal van Roger Wetzels, werkzaam bij Rd4.
Stel jezelf kort even voor. Wie ben je, waar werk je en wat houdt je functie in?
Ik ben Roger Wetzels, 49 jaar, woonachtig te Simpelveld en heb samen met Esther twee tienerdochters van 15 en 13 jaar oud. Ik heb een logistieke achtergrond en vanuit die rol veel gewerkt binnen veelal de transportsector op managementniveau in operationele/commerciële functies. Voordat ik 1 april 2019 toetrad tot Rd4 was ik dik 10 jaar lid van de Raad van Commissarissen van Rd4 NV. Bij Rd4 ben ik vanuit mijn functie, Manager Grondstoffen, verantwoordelijk voor alle 7 Milieuparken, 3 Kringloopwinkels, het Assortimentsbeheer (BEST-tas inzameling), het Textiel Sorteercentrum (TSC), het Regionaal Sorteercentrum (RSC) en het Op- en Overslag Station. Binnen de afdeling Grondstoffen trachten wij invulling te geven aan het circulaire gedachtegoed door afval om te zetten in grondstoffen, of anders gezegd: de lineaire keten ombuigen naar een circulaire kringloop!
Waarom vinden jullie MVO/ de inzet van mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt zo belangrijk binnen jullie bedrijf?
Met name op het TSC, in de drie Kringloopwinkels en op het Assortimentsbeheer werken wij met veel gewaardeerde krachten van de sociale werkvoorziening WSP. De sociale context is één van de belangrijke pijlers waarop Rd4 is gefundeerd. Dit sociale gedachtegoed zit als het ware in ons Rd4-DNA opgeslagen. Wij zien dit als een vanzelfsprekendheid.
Je werkt met mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Wat leer je van hen?
Deze collega’s zijn elke dag zeer gemotiveerd om binnen hun eigen mogelijkheden het maximale te presteren. Vooral ook het werkplezier wat deze medewerkers elke dag hebben is steeds weer fantastisch om te zien. Dit werkt inspirerend en straalt spreekwoordelijk ook uit naar ook de overige divisies binnen Rd4 waar deze doelgroep minder actief kan worden ingezet. Dit samen maakt ons mooie Rd4 volledig en inclusief!
Wat is er voor jouw bedrijf veranderd sinds de Coronacrisis?
De reinigingsdiensten in Nederland zijn aangemerkt als vitale sector en wij hebben bij Rd4 direct geschakeld met het oprichten van een integraal Rd4 Crisisteam toen corona de kop op stak om alles, in samenspraak met het Rd4 management team, gedurende deze periode in goede banen te leiden. Helaas moesten wij direct diverse activiteiten acuut stoppen zoals de werkzaamheden in het TSC en Kringloopwinkels. Ook de huis aan huis inzameling van papier middels ca 3500 vrijwilligers van diverse verenigingen moesten we stoppen. Het was voor ons wel noodzakelijk om de inzameling van restafval, GFT, PMD te allen tijde recht overeind te houden. Ook de 7 milieuparken moesten open blijven voor de Zuid Limburgse samenleving. Dat alles is tot nu toe ook blijven draaien dankzij de fantastische inzet en betrokkenheid van onze Rd4 medewerkers.
Welke extra maatregelen hebben jullie getroffen?
Wij hebben heel veel aanpassingen gedaan om de werkzaamheden zoveel als mogelijk veilig te kunnen laten verlopen. Om er eens een paar te noemen: diverse kantoormedewerkers konden van thuis uit werken, gelaatschermen voor chauffeurs én beladers zijn aangeschaft, we hebben onze technische dienst in twee ploegen laten komen werken, we hebben noodzakelijke voorzieningen binnen ons hoofdkantoor getroffen met handgels en looproutes, de kantine hebben we gesloten voor onze medewerkers, etc, etc. Er zijn diverse grote en kleinere maatregelen genomen om door deze bizarre periode heen te komen. Diverse scenario’s lagen steeds op de plank en we zijn altijd in-controle geweest. Steeds stond bij elke beslissing die wij binnen het crisisteam deden maken de veiligheid van onze medewerkers voorop. In dit proces is steeds nauw contact geweest met onze stakeholders (10 gemeentes) en niet te vergeten de Veiligheidsregio Zuid Limburg. Van belang was ook dat we de communicatie naar de burgers moesten intensiveren en wij denken zelf dat we goed in zijn geslaagd.
En tot slot: Waar kijk je het meest naar uit zodra de Coronacrisis voorbij is?
Ik kijk uit naar de gewone alledaagse dingen zoals het normale standaard intermenselijke contact; een hand geven, een schouderklopje geven, gewoon weer een biertje/wijntje kunnen doen met vrienden of familie, een feestje bezoeken en uiteraard voetballen gaan kijken bij mijn voetbalclub WDZ Bocholtz om daarna te kunnen blijven hangen in de kantine voor de 3e helft!