In Sprinc Inside zetten we bestaande en nieuwe leden in de spotlight. In de eerste Sprinc Inside gaan we in gesprek met Manja Tassie, HR manager bij TopVintage in Kerkrade.
Wat zijn jouw dagelijkse werkzaamheden?
TopVintage groeit heel sterk. Klantgerichtheid staat bovenaan het lijstje en daarmee zijn afdelingen als marketing en inkoop/verkoop erg belangrijk geworden. De interne organisatie is zo hard gegroeid, dat we ook opnieuw kijken naar het beleid van TopVintage. Wie willen we zijn voor de consument, de maatschappij om ons heen en onze eigen werknemers? En wat hebben we daarvoor nodig?
Dus mijn dag bestaat op dit moment enerzijds uit het operationeel, tactische en strategische van HR. Maar daarnaast ook het definiëren van onze visie en missie en dit uitwerken in concrete actieplannen.
Je zegt het al: “We zijn bezig met wie we willen zijn voor de maatschappij”. Was dat ook de aanleiding om lid te worden van het Sprinc netwerk?
Jazeker, we zien TopVintage als een hele warme werkgever voor onze mensen. Het is een familiegevoel waarbij er veel oog is voor onze omgeving. Ook op het sociale vlak hebben we een aantal plekken voor de zwakkere doelgroep in onze samenleving. Ik wil dat verstevigen en uitbreiden naar een MVO beleid waarin we kinderen vanaf de basisschool t/m volwassenen steun kunnen bieden op allerlei vlakken. We bieden bijvoorbeeld stageplekken aan voor verschillende leeftijden en niveaus en ik geef sollicitatietrainingen op scholen. Nu willen we ook meer mogelijkheden gaan bieden voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt.
Wat hopen jullie dat het Sprinc netwerk jullie brengt?
We hopen meer inzicht te krijgen in de doelgroep met een afstand tot de arbeidsmarkt. Wat voor type mensen zijn dit? Wat hebben ze nodig? Wat kan ik hun bieden? Ik hoop dat Sprinc mij de antwoorden kan geven die ik nodig heb.
Heb je op dit moment al mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt in dienst?
Ja, TopVintage heeft dat warme hart al dus we hebben al vaker mensen uit de doelgroep in dienst genomen op individuele basis. Als er een aanvraag komt dan gaan we kijken of er plek is. Dit ging dus op aanvraag van een individu, maar we hebben nog niet naar het grotere geheel gecommuniceerd wat we voor de omgeving kunnen en willen betekenen.
Heb je al eens samengewerkt met een kandidaat met een afstand tot de arbeidsmarkt en zo ja, wat heb je van hen geleerd?
Jazeker! Wat ik heb gezien is dat er eigenlijk helemaal niet zoveel afstand is als medewerkers kunnen doen waar hun talenten liggen. Er moet wel altijd een wisselwerking zijn; beide partijen moeten er iets aan hebben. Dan voel je ook de waarde van twee kanten.
Wat is je favoriete plek voor een zakenlunch?
Ik vind zakenlunches eigenlijk zonde van de tijd. Ik denk dat je elkaar beter op de werkvloer kunt ontmoeten. Een zakenlunch is zeker gezellig, maar eigenlijk vind ik het niet nuttig en niet de juiste plek om zaken te doen.
Hoe ziet nu jouw lunch pauze eruit?
Wij hebben een hele leuke, gezellige kantine bij TopVintage met een saladebar en verse broodjes. Maar om heel eerlijk te zijn vind ik het heerlijk om gewoon tussendoor kleine hapjes aan het bureau te eten.
Wat is jouw manier van afschakelen na het werk?
Sporten, wandelen en koken.